Winkelwagen

Aantal Product Subtotaal
Subtotaal

Waterstofperoxide

AFBEELDING

Waterstofperoxide of H2O2 - dat klinkt niet per se natuurlijk of milieuvriendelijk. De chemische verbinding komt echter vaak van nature voor en wordt zelfs in lage concentraties in het menselijk lichaam gevormd. In sterk geconcentreerde vorm heeft de kleurloze vloeistof een sterk oxiderende werking en kan zelfs bijtend zijn. De oplossing van drie procent die in de apotheek verkrijgbaar is, is relatief onschadelijk of zelfs genezend. Dankzij de antibacteriële werking kan waterstofperoxide op verschillende manieren worden gebruikt in het huishouden en voor de gezondheid.

H2O2 is bijvoorbeeld geschikt als mondwater. Dit eenvoudige en goedkope mondwater is ook geschikt voor het dagelijkse spoelen en om tandbederf te voorkomen. Maar vooral bij terugkerende ontstekingen in de mond en tegen een slechte adem is waterstofperoxide door zijn desinfecterende en geur verdrijvende werking het ideale huismiddeltje.

Waterstofperoxide bestaat uit de elementen waterstof en zuurstof. In de natuur ontstaat H2O2 door suiker om te zetten. Wanneer het in contact komt met katalysatoren zoals metaalzouten, oxiden of enzymen, wordt het afgebroken tot water (H2O) en zuurstof (O2). In 1818 werd H2O2 voor het eerst kunstmatig geproduceerd. In zijn pure vorm is het zeer corrosief, vooral als stoom. In de sterk verdunde vorm die veel voorkomt in huishoudens, wordt waterstofperoxide al meer dan 100 jaar gewaardeerd als een eenvoudig en veelzijdig medicinaal middel tegen schimmels, bacteriën en virussen.

H2O2 als mondspoeling

Waterstofperoxide is in de apotheek verkrijgbaar als een oplossing van 3%. Het wordt aanbevolen om een verdunning van 0,3 procent te gebruiken, vooral voor de behandeling van ontstekingsgebieden in de mond. De spoeling is geschikt bij problemen met tandvleesontsteking, als spoeling na een tandheelkundige ingreep en als huismiddeltje bij een slechte adem. Dit is hoe het mondwater wordt bereid: Meet een eetlepel (10 ml) van de oplossing van 3% af. Giet de waterstofperoxide-oplossing in een bekerglas en vul aan met ongeveer 100 ml water. En spoelen maar! Vergeet zeker ook niet te gorgelen. Spuug het uit na ongeveer twee minuten.

Bij acute klachten heeft de verdunning tot 0,3% zich bewezen. U kunt de concentratie van het mondwater echter naar behoefte variëren. Als uw slijmvliezen gevoelig zijn voor de oplossing, is een sterkere verdunning nuttig. Een concentratie van één tot maximaal drie procent kan naast de sterkere desinfecterende werking een licht blekende werking hebben op de tanden. Voor dagelijks gebruik wordt verdere verdunning aanbevolen. Om te voorkomen dat de gezonde mondflora wordt verstoord, dient u uit voorzorg langdurig af te zien van concentraties boven 0,1 procent. Waterstofperoxide wordt meestal afgebroken in water en zuurstof.

Bewaar de oplossing altijd goed gesloten, koel en donker en bereid de verdunning altijd vers voor uw mondwater. Let op: Hoewel de stof uit natuurlijke componenten bestaat, dient u er voorzichtig mee om te gaan, aangezien hogere concentraties bijtend zijn en de huid, slijmvliezen en ogen kunnen beschadigen. Oplossingen met maximaal 12 procent H2O2 zijn verkrijgbaar in de vrije handel. Een oplossing van drie procent is meestal voldoende voor huishoudelijk gebruik.

Tip: Waterstofperoxide is ook geschikt om vlekken uit textiel te verwijderen. Kijk hier voor ons recept voor ontvlekker.