Winkelwagen

Aantal Product Subtotaal
Subtotaal

Natriumbicarbonaat

AFBEELDING

1. Maak opgeklopt eiwit, omeletten en pannenkoeken luchtiger

Opgeklopt eiwitten maak je gemakkelijker met natriumbicarbonaat! Voeg een snufje aan het eiwit toe om het nog luchtiger te maken tijdens het kloppen. Ook bij omeletten en pannenkoeken maakt een halve theelepel poeder per drie eieren het deeg nog luchtiger.

2. Behoud de kleur van fruit en groenten

Om te voorkomen dat appelmoes en andere fruitsauzen oxideren en bruin worden tijdens de productie, voegt u gewoon een beetje natriumbicarbonaat toe. Dan blijft de originele kleur behouden. Het verbleken van groenten tijdens het koken kan ook worden voorkomen door natriumbicarbonaat te gebruiken. Een theelepel in het kookwater zorgt ervoor dat de heldere kleuren behouden blijven.

3. Koken van groenten en kool

Peulvruchten zoals erwten, linzen en bonen worden sneller zacht als je het kookwater zacht maakt met een snufje natriumbicarbonaat, omdat hard water het moeilijk maakt om de schil en de pectine erin te weken. Een beetje natriumbicarbonaat kan ook aan kool worden toegevoegd tijdens het koken om winderigheid te verminderen.

4. Tomaten en wortelen pellen

Sommige recepten vragen om tomaten zonder schil. In plaats van ze te blancheren met kokend water is lauw water voldoende waaraan twee theelepels bakpoeder per liter worden toegevoegd. Na ongeveer 30 minuten in het bad met natriumbicarbonaat kunnen de tomaten gemakkelijk met een scherp mes gepeld worden. Dankzij natriumbicarbonaat kan de schil van wortelen ook extreem dun worden afgepeld, zonder dunschiller. Zo werkt het: vul een pan met water en voeg een theelepel natriumbicarbonaat per liter water toe. Breng het water aan de kook en voeg de wortelen enkele minuten toe, afhankelijk van de gaarheid. Haal de wortels eruit, spoel ze af met koud water en pel de schil er gewoon af.

5. Eieren altijd perfect pellen

Vooral bij verse eieren kan de schil soms moeilijk te verwijderen zijn, waardoor stukjes eiwit aan de schaal blijven plakken. Eieren zijn gemakkelijker te pellen met een beetje natriumbicarbonaat in het kookwater.

6. Fruit en groenten schoonmaken

Vaak wordt fruit uit de supermarkt, zoals appels, besproeid of met was behandeld zodat het mooier glanst. Met een soda-azijnmengsel kunnen groenten en fruit tot de poriën worden gereinigd en worden ontdaan van ongewenste stoffen. Meng 1 liter water en 250 ml huishoudazijn (4:1 verhouding) met 1 eetlepel natriumbicarbonaat per liter water en het sap van een halve citroen. Laat fruit, sla of groenten in dit mengsel 20min weken en spoel daarna met vers water af. Nog beter: biologisch fruit en groenten!

7. Voedsel ontzuren

Voor bijzonder zure jam, bijvoorbeeld gemaakt van rabarber, kruisbessen of duindoorn, wordt natriumbicarbonaat gebruikt om de zuurtegraad te verminderen zonder dat er meer suiker moet worden toegevoegd. Een snufje zuiveringszout is voldoende per kilo fruit. Tegelijkertijd maakt dit de jam beter verteerbaar. Zelfs als je per ongeluk te veel azijn of citroenzuur aan een gerecht hebt toegevoegd, kun je dit goedmaken met een snufje zuiveringszout.

8. Water zachter maken en de smaak verbeteren

Zeer hard water maakt koffie en thee vaak onaangenaam. Als je voor het koken een snufje natriumbicarbonaat aan het water toevoegt, wordt het water en de smaak zachter. Het is beter om eerst een lage dosering te kiezen, omdat te veel natriumbicarbonaat in het water ook een onaangename smaak kan achterlaten. Zelfs bij oud of flauw drinkwater zorgt een snufje natriumbicarbonaat in het waterglas voor een betere smaak.

9. Tegen misselijkheid en een kater

Als je maag problemen veroorzaakt na een grote maaltijd of een lange nacht, is natriumbicarbonaat een snel tegengif. Om dit te doen, lost u twee mespunten van het poeder op in een kopje water en drinkt u dit op. Vanwege zijn basische aard neutraliseert natriumbicarbonaat het zuur in de maag.

10. Bij brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel

Natriumbicarbonaat wordt vaak aanbevolen als middel tegen brandend maagzuur om zuren te neutraliseren. Een half tot heel theelepel natriumbicarbonaat oplossen in 250 ml water en opdrinken. Dit natuurlijk middel is voor degenen die zelden onder brandend maagzuur leiden.

11. Zuiveringszout tegen blaasontsteking

Ontsteking van de blaas en urinewegen is erg pijnlijk, dus het nemen van een antibioticum ligt voor de hand. Er zijn enkele zachte en natuurlijke huismiddeltjes voor blaasontsteking. Naast reinigende thee en plantaardige antibiotica zoals mosterdolie, zijn heilzame zitbaden met natriumbicarbonaat bijzonder nuttig. Voeg hiervoor kamillebloemen of een paar theelepels zuiveringszout toe aan het badwater. Het alkalische water maakt het voor bacteriën moeilijk om zich te vermenigvuldigen omdat ze een zure omgeving nodig hebben. Het interne gebruik van natriumbicarbonaat kan ook helpen. Drink twee tot drie keer per dag een glas water met een afgestreken theelepel natriumbicarbonaat. Blijven de klachten meer dan 3 dagen aanhouden, dan is een doktersbezoek aanbevolen.

12. Frisdrank bij klachten in de keel en keelholte

Pijn, ontstekingen en andere klachten in keel kunnen worden bestreden met natriumbicarbonaat. Gorgel drie keer per dag met een glas lauw water waarin een theelepel natriumbicarbonaat is opgelost. De gezonde oplossing is nog effectiever als het sap wordt toegevoegd aan een halve citroen en in kleine slokjes wordt gedronken. Herhaal indien nodig de volgende dag. Zelfs een keel die door verkoudheid slijmerig is geworden, kan worden behandeld met een theelepel zuiveringszout in een glas water. Gorgelen met de vloeistof maakt het slijm snel los. Herhaal meerdere keren per dag.

13. Neusspoeling bij hooikoorts en sinusitis

Hooikoorts en allergieën kunnen ervoor zorgen dat de slijmvliezen opzwellen - een zeer oncomfortabele toestand omdat ademen door de neus moeilijk is. Een neusspoeling met zout en natriumbicarbonaat zorgt dankzij de genezende eigenschappen voor snelle verlichting. Verhouding 1 liter gekookt water, 8 gr zeezout, 2 gr natriumbicarbonaat. Spoel je neus meerdere keren per dag mits een neuskan.

14. Hulp bij kiespijn en aften

Bij kiespijn en ontsteking van het tandvlees is natriumbicarbonaat een bewezen hulp. Het verhoogt de pH waarde, waardoor bacteriën en ontstekingen worden geremd. Bovendien wordt de regeneratie van het tandvlees bevorderd. Om dit te doen, spoelt u uw mond met een glas water waarin een theelepel natriumbicarbonaat is opgelost. Voor een selectieve toepassing kunt u ook wat zuiveringszout op het puntje van uw tong doen en het aangetaste gebied ermee masseren. Aften, oppervlakkige, ontstoken wonden aan het slijmvlies, kunnen zeer pijnlijk zijn. Een theelepel zuiveringszout in een glas water kan verlichting bieden bij aften. Spoel uw mond drie keer achter elkaar grondig met de genezende oplossing. De oplossing kan in eerste instantie een beetje steken op de getroffen gebieden bij mensen die bijzonder gevoelig zijn voor pijn.

15. Natriumbicarnoaat voor koortsblaasjes

Voor de behandeling van koortsblaasjes kan natriumbicarbonaat met een beetje water worden gemengd. Het is het beste om de pasta ’s avonds aan te brengen en een nacht te laten inwerken. Als alternatief kan fijngemalen natriumbicarbonaat met een cosmetische pad op de aangetaste delen van de huid worden gewreven.

16. Eerste hulp bij insectenbeten

Breng een pasta van natriumbicarbonaat en water aan op een insectenbeet om jeuk, roodheid en zwelling te verminderen.

17. Verlichting bij zonnebrand en brandwonden

Combineer de milde ontstekingsremmende werking van natriumbicarbonaat met de verkoelende werking van water om zonnebrand te verzachten. Voeg drie eetlepels natriumbicarbonaat toe aan een liter water, week een T-shirt in de oplossing en trek het nat aan. Voor langdurige verkoeling laat je het T-shirt het beste op het lichaam drogen. Bij ernstig ongemak is het raadzaam om het proces een paar keer te herhalen. Als alternatief kunt u appelciderazijn of thee gebruiken om zonnebrand te verlichten. Bij kleine brandwonden wordt het branderige gevoel verlicht door een glas water waarin twee theelepels natriumbicarbonaat zijn opgelost. Doordrenk een washandje in de oplossing en plaats het op het getroffen gebied. Net als bij zonnebrand helpt de combinatie van verkoelende en ontstekingsremmende effecten.

18. Voetbad voor zachte huid en tegen zweetvoeten

De geur neutraliserende en antibacteriële werking van natriumbicarbonaat kan helpen bij de bestrijding van zweetvoeten. Met een voetbad met zuiveringszout kunt u een ruwe huid behandelen, reinigen en verzachten. Voeg 3 theelepels natriumbicarbonaat toe aan het voetbad (36-40 °C) en laat de voeten ongeveer 20min baden.

19. Natriumbicarbonaat voor gezwollen benen en vochtafdrijving

Dit voetbad met natriumbicarbonaat geeft verlichting aan gezwollen benen en voeten. Het is ook geschikt voor zwangere vrouwen die tegen het einde van de zwangerschap vaak last hebben van vochtophoping. De volgende ingrediënten zijn nodig:

 • 3 eetlepels natriumbicarbonaat
 • optioneel 250 ml appelciderazijn
 • een kom met lauw water.

Hoe het moet:

 1. Los zuiveringszout op in water.
 2. Voeg appelciderazijn toe voor een sterker effect.
 3. Week je voeten ongeveer 15-20 minuten in de oplossing.

Voor een bijzonder verfrissend effect kan in plaats van lauwwarm koud water worden gebruikt. Als alternatief voor het voetbad kan appelciderazijn aan de kom worden toegevoegd zonder water en er wordt zuiveringszout overheen gestrooid. Zet je voeten een paar minuten in het bubbelmengsel voor een vocht afdrijvend effect.

20. Natriumbicarbonaat tegen likdoorns en wratten

Pijnlijke likdoorns op de voeten worden veroorzaakt door wrijving en druk, meestal in te strakke schoenen. Een pasta met natriumbicarbonaat kan de likdoorns zachter maken en ze laten verdwijnen. Meng drie theelepels natriumbicarbonaat met een theelepel water, breng het mengsel aan op de aangetaste plekken en laat het aan de lucht drogen. Herhaal dagelijks totdat de huid helemaal normaal is. Om het effect te versterken kunnen enkele druppels citroensap worden toegevoegd. Natriumbicarbonaat is ook goed voor het behandelen van wratten. Maak een pasta zoals je zou doen voor likdoorns. Bij dagelijks gebruik verdwijnen de wratten na enkele weken.

21. Bestrijding van voetschimmel en nagelschimmel

Bijna iedereen heeft wel eens voetschimmel gehad. Om voetschimmel te voorkomen, kan een oplossing van een theelepel natriumbicarbonaat en 100 ml water worden gebruikt. Giet de oplossing in een kleine verstuiver en spuit deze op uw voeten, vooral nadat u naar het zwembad bent geweest. Daarna goed afdrogen. Nagelschimmel kan ook worden bestreden met natriumbicarbonaat. Los ten minste één volle theelepel, in ernstige gevallen tot 100 gram natriumbicarbonaat op in vijf liter lauw water en baad je voeten erin gedurende tien minuten of langer. Herhaal de applicatie dagelijks totdat de nagelschimmel is verdwenen.

22. Splinters verwijderen

Zit er een houtsplinter in de huid en is deze simpelweg niet meer te verwijderen? Strooi gewoon wat natriumbicarbonaat op de betroffen plaats, bevochtig het met twee of drie druppels water en plak er een pleister op. Na drie tot vier uur blootstelling is de huid opgezwollen en is de splinter iets naar voren gekomen. Daarna kan het gemakkelijk worden verwijderd met een pincet of een beetje druk.

23. Natriumbicarbonaat voor atleten

Bij langdurige en intensieve blootstelling aan duursporten worden zure stofwisselingsproducten in het lichaam verzameld. Over verzuring van de spieren wordt ook wel spierpijn genoemd en vermindert de prestatie. Om dit tegen te gaan, kan natriumbicarbonaat worden gebruikt voor ontzuring. In plaats van een reeds bestaande acidose te compenseren, kan deze ook worden voorkomen. Drink hiervoor een glas warm water waarin ’s ochtends,’ s middags en ’s avonds een afgestreken theelepel natriumbicarbonaat is opgelost op de dag voor de training. Dit voorkomt niet alleen spierpijn, maar verhoogt ook het uithoudingsvermogen. Een verfrissende, isotone drankpoeder voor sporters kan ook worden gemaakt met natriumbicarbonaat. Het heeft dezelfde concentratie voedingsstoffen als menselijk bloed en kan daarom bijzonder goed worden opgenomen en gebruikt. Sportdrankpoeder goed voor 5 l sportdrank

 • 300 g dextrose (druivensuiker)
 • 150 g fructose (fruitsuiker)
 • 80 g citroenzuur in pulvervorm
 • 100 g natriumbicarbonaat
 • een mespunt zout

Voor de sportdrank: 2 à 3 eetlepels (55g) sportdrankpoeder mengen met 500 ml water.

24. Natriumbicarbonaat als vervanger van shampoo

Als vervanger van shampoo reinigt natriumbicarbonaat de hoofdhuid op milde wijze en verwijdert het, dankzij het licht alkalische effect, overtollig vet, vooral als de hoofdhuid erg vettig is. Om dit te doen, lost u wat 1 eetlepel natriumbicarbonaat op in 250 ml warm water en masseert u het in uw haar en hoofdhuid. Het reinigende effect zet veel conventionele shampoos in de schaduw. Spoelen met appelciderazijn, eventueel aangevuld met etherische oliën zoals tea tree olie of rozemarijnolie, afhankelijk van het haartype, zorgt voor glad en makkelijk kambaar haar.

25. Droogshampoo bespaart tijd en geld

Als de tijd kort is, helpt zelfgemaakte droogshampoo om uw haar schoon en geurig te houden in plaats van een gewone shampoo. Het is heel gemakkelijk te maken van ingrediënten uit de keuken - alles wat je nodig hebt is maïs- of aardappelzetmeel, natriumbicarbonaat en wat cacaopoeder of kaneel.

26. Gezichtsreiniging

Zeep wordt vaak niet aanbevolen voor gezichtsreiniging bij een gevoelige huid. Het is de moeite waard om te reinigen met een oplossing van natriumbicarbonaat. Om dit te doen, los je vier theelepels natriumbicarbonaat op in lauw water in de gootsteen en was je je gezicht ermee. Droog vervolgens af zonder de oplossing af te spoelen. Hierdoor wordt de huid schoon en tegelijkertijd aangenaam zacht. Je gezicht reinigen met een sodastoombad is nog grondiger. Hiervoor heb je nodig:

 • 1 el natriumbicarbonaat
 • 5 druppels citroen etherische olie
 • 2-3 L water

Zo wordt het gedaan:

 1. kook water en bakpoeder in een grote pan.
 2. Haal de pan van het vuur en voeg etherische olie toe. Met een handdoek over je hoofd, laat je de dampen ongeveer tien minuten in de huid van het gezicht trekken. Kies de afstand tot de pan zodat de temperatuur van de stoom aangenaam warm is.
 3. Wrijf de huid niet droog, maar dep ze zachtjes droog. Breng vervolgens een milde vochtinbrengende crème aan.

27. Je tanden poetsen met natriumbicarbonaat

Een zelfgemaakt mengsel van natriumbicarbonaat, kokosolie en xylitol kan worden gebruikt om je tanden te poetsen. Om dit te doen, wordt de tandenborstel in het mengsel gedompeld om de tanden zoals gewoonlijk te poetsen. Met deze tandpasta wordt niet alleen tandplak verwijderd, maar ook verkleuring door nicotine-, thee- en koffiegebruik bij regelmatig gebruik. Xylitol beschermt de tanden en kokosolie verzorgt het tandvlees. De bijgevoegde etherische oliën werken antibacterieel en verzorgen en verstevigen het tandvlees zodat de tanden gezond blijven.

28. Reinigen van handen en vingernagels

Na het snijden van uien, knoflook of ander geurintensief werk, is het raadzaam uw handen te wassen met een beetje natriumbicarbonaat en water. Natriumbicarbonaat neutraliseert de geur en maakt ook de huid zacht en soepel. Een handwaspasta verwijdert ook grof vuil, olie en autovet. Meng hiervoor twee eetlepels natriumbicarbonaat met een paar theelepels water, zodat er een papperige massa ontstaat, en wrijf je handen er grondig mee in. Verkleuring van de handen en vingernagels, bijvoorbeeld als bijwerking van roken, kan worden verwijderd door ze af te borstelen met natriumbicarbonaat of handwaspasta met natriumbicarbonaat. Op deze manier kunnen zelfs nagellakresten en andere vuilresten worden verwijderd.

29. Badpralines

Voor een ontspannen bad kunt u uw eigen badpralines maken met natriumbicarbonaat, citroenzuur en andere verzorgende ingrediënten. Ze zijn geschikt als persoonlijk souvenir, een klein bedankje of voor een gezellig bad om zelf van te genieten Badpralines worden op een vergelijkbare manier gemaakt en zijn erg populair, vooral bij kinderen, dankzij hun bubbelende effect.

30. Natriumbicarbonaat als alternatief voor deodorant

Natriumbicarbonaat is een prima vervanger voor chemische deodorant. Sommige mensen zweren bij gewoon natriumbicarbonaat onder hun oksels. Wij geven de voorkeur aan zelfgemaakte deodorant,

31. Schuurmiddelen met natriumbicarbonaat

Een eenvoudige schuurpasta van natriumbicarbonaat kan worden gebruikt om aangebrande voorwerpen uit potten, pannen of de oven te verwijderen, om tegels, voegen en porselein in de badkamer en oppervlakken van roestvrij staal of steen te reinigen.

32. Tapijten en gestoffeerde meubels reinigen

Als het tapijt vlekken vertoont of de geur te wensen overlaat, helpt een tapijtreiniger met natriumbicarbonaat om het schoon en fris te houden. Om dit te doen, strooit u het poeder er royaal overheen en laat u het een nacht staan. Stofzuig de volgende dag grondig. Deze methode is ook geschikt voor gestoffeerde meubelen en de autobekleding. Dit heb je nodig:

 • 250 g maiszetmeel
 • 250 g natriumbicarbonaat
 • optioneel 50 ml huishoudazijn
 • poedersuikerstrooier (of potje met gaten in de deksel)
 • sproeifles

Zo doe je het:

 1. Meng het maiszetmeel en natriumbicarbonaat en vul in de poedersuikerstrooier. Verdeel zo gelijkmatig mogelijk over het tapijt. Vlekken kunnen een extra portie van het poeder krijgen.
 2. Sproei water gelijkmatig uit een spuitfles totdat het tapijt vochtig maar niet nat is. Het is zelfs nog effectiever om het te besproeien met een mengsel van een deel azijn en drie delen water. Let op: azijn en zuiveringszout hebben een licht blekend effect. Het is daarom aan te raden om het effect op de achterkant van het tapijt of op een onopvallende plek te testen. In ieder geval is het raadzaam om het tapijt gelijkmatig met de oplossing te behandelen om kleurafwijkingen te voorkomen.
 3. Masseer het aangebrachte poeder met een borstel zachtjes in het tapijt met cirkelvormige bewegingen. Niet schrobben om de textuur van het tapijt niet te beschadigen.
 4. Laat het intrekken tot het mengsel is opgedroogd, bij voorkeur een nacht.
 5. Zuig het gedroogde poeder grondig op met een stofzuiger, borstel eventuele resten weg.

33. De douchekop en perlator reinigen

Kalkaanslag op de douchekop en perlators op de kranen kunnen worden verwijderd met azijn en natriumbicarbonaat. Giet een 1:1 mengsel van azijn en water in een bak die precies op de douchekop past. Het is het beste om het op de bodem van het bad te plaatsen, de douchekop en perlators erin te doen en er een paar theelepels natriumbicarbonaat overheen te strooien. De intense reactie versterkt het kalk verwijderende effect van de azijn.

34. Maak verstopte afvoeren schoon met natriumbicarbonaat en azijn

In combinatie met azijn is natriumbicarbonaat een natuurlijk alternatief voor chemische afvoerreinigers. Voeg een tot twee eetlepels natriumbicarbonaat rechtstreeks in de gootsteen toe en giet een half kopje witte azijn erbij. Vuil dat zich aan de buis hecht, wordt door schuimvorming losgemaakt en vervolgens licht geborreld (tot 15 minuten). Als de reactie is afgenomen, gewoon naspoelen met water. Naast andere niet-giftige middelen om de afvoer te reinigen, is soda bijzonder geschikt voor sterk vervuilde afvoeren en kan het zelfs nog beter werken.

35. Toiletreiniging met natriumbicarbonaat

Om regelmatig schoon te maken, verdeel een half kopje natriumbicarbonaat in de toiletpot, laat het een uur inwerken en maak dan zoals gewoonlijk schoon. Voeg bij hardnekkig vuil en zichtbare randen in de toiletafvoer één tot twee kopjes huishoudazijn toe en laat het mengsel een paar uur inwerken. Zelfgemaakte WC-tabs gemaakt van natriumbicarbonaat, citroenzuur en een paar druppels etherische oliën zijn bijzonder milieuvriendelijk en gemakkelijk te gebruiken. Om schoon te maken, in de toiletpot plaatsen, laten schuimen en met de borstel op oppervlakken werken. Eventueel enkele uren laten inwerken.

36. Matrasdeodorant tegen geurtjes

Om vlekken en slechte geuren uit de matras te verwijderen, is natriumbicarbonaat een effectief middel. Om dit te doen, verdeelt u natriumbicarbonaat op de matras en laat u het minstens twaalf uur intrekken. Bij zwaardere vervuiling kan het poeder met een vochtige borstel worden ingemasseerd. Als de natriumbicarbonaat (weer) droog is, kan deze met een stofzuiger worden verwijderd.

37. Zuiveringszout als ovenreiniger

Meng natriumbicarbonaat met water in een verhouding van 1: 1 om een pasta te maken. Verdeel deze over de bakplaat en vuile plekken in de oven. Het is het beste om het een nacht te laten rusten. De volgende dag verwijdert u eenvoudig de pasta en het vuil met een huishoudspons. Maak alles grondig schoon en veeg ten slotte af met schoon water. Op dezelfde manier kunnen aangekoekte voedselresten gemakkelijk van de bodem van potten, ovenschalen en pannen worden verwijderd.

38. Beugels en kunstgebitten reinigen

Beugels en kunstgebitten worden voorzichtig ontdaan van afzettingen en slechte geuren wanneer u ze een nacht lang in een glas water met een theelepel natriumbicarbonaat laat weken. Borstel indien nodig ’s ochtends de resterende afzettingen weg. Beugel en derde gebit zijn weer schoon, zonder dure reinigingstabletten.

39. Polijsten van bestek en metalen voorwerpen

Bestek kan worden gepolijst met een pasta gemaakt van drie delen natriumbicarbonaat en een deel water. Breng het mengsel aan en wrijf het in met een doek - watervlekken en voedselresten verdwijnen zelfs uit de kleinste scheurtjes. Na het spoelen glanst het bestek als nieuw. Andere metalen voorwerpen zoals meubelbeslag en knoppen of kandelaars van zilver of messing kunnen op dezelfde manier weer glanzend worden gemaakt.

40. Zilver reinigen

Een zilverbad met aluminiumfolie, zout en natriumbicarbonaat is bijzonder effectief voor het reinigen van zilver. Bekleed hiervoor een kom met aluminiumfolie, voeg 1 eetlepel zout en 1 eetlepen natriumbicarbonaat toe en giet er heet water overheen. Leg er zilveren bestek, munten en sieraden een paar minuten in. Wrijf daarna het glanzende nieuwe zilver grondig droog.

41. Koffie- en theevlekken verwijderen en drinkflessen reinigen

Bruine randen in de thermoskan, plastic of roestvrijstalen drinkfles, porseleinen of glazen kan en in de beker maken een onsmakelijke indruk. Met 1 eetlepel natriumbicarbonaat en kokend water verwijder je snel en gemakkelijk hardnekkige aanslag uit thee en koffie (enkele uren laten weken).

42. Knuffels en ander kinderspeelgoed schoonmaken

Zacht speelgoed dat niet wasbaar is of gewoon opgefrist moet worden, kan bestrooid worden met een beetje natriumbicarbonaat. Behandel vlekken ook met een borstel. Na een korte inwerktijd, stofzuig, borstel of klop het poeder eruit en het geliefde speeltje is weer schoon.

43. Vlekken verwijderen van stenen en metalen oppervlakken

Hardnekkige vlekken en kalkvlekken op stenen oppervlakken zoals keukenwerkbladen of onbeklede borden, kopjes, schalen, vazen ​​en potten van klei kunnen worden verwijderd met een dikke pasta van natriumbicarbonaat en een beetje water. Oppervlakken ermee insmeren en daarna afspoelen.

44. Schimmel verwijderen

Schimmelvlekken op oppervlakken in badkamers en keukens kunnen worden verwijderd met een natriumbicarbonaat-oplossing. Twee eetlepels natriumbicarbonaat worden per liter water opgelost en de aangetaste plekken worden ermee weggeveegd. Als er nog schimmelvlekken achterblijven, kunnen deze worden behandeld met een vochtige doek waarop natriumbicarbonaat is gestrooid. Om ervoor te zorgen dat ook schimmelsporen onschadelijk worden gemaakt, is het raadzaam om het af te vegen met minstens 70 procent alcohol, een drie tot vijf procent waterstofperoxide-oplossing of met pure tafelazijn.

45. Roest verwijderen

Roestige plekken op metalen voorwerpen en oppervlakken kunnen eenvoudig worden verwijderd met natriumbicarbonaat. Bevochtig wat natriumbicarbonaat met water, breng de pasta op het rost aan en laat het indien nodig een beetje intrekken. Daarna met een spons of borstel inwrijven en, afhankelijk van de ondergrond, meer of minder druk uitoefenen. Bij volledig verroeste voorwerpen, zoals schroeven of gereedschap, is een meerdaags bad in onverdunde tafelazijn aan te raden om de roest los te maken. Op deze manier losgekomen roest verwijderen met een borstel of staalborstel.

46. Verwijder onaangename geuren uit huizen en auto’s

Onaangename geuren kunnen ontstaan ​​waar mensen wonen, bijvoorbeeld uit de waskist, de badkamer of de keuken. Als ventilatie alleen niet genoeg is, kan een zelfgemaakte kamerspray met zuiveringszout helpen. Het verdoezelt niet alleen slechte geuren, maar elimineert ze effectief. In de badkamer en het toilet zorgt een natuurlijke kamerluchtverfrisser ervoor dat de lucht permanent fris is, zeker als de panden zich in raamloze kamers bevinden. De luchtverfrissende werking van natriumbicarbonaat is zelfs handig in de auto! Een zakje dat gevuld is met zuiveringszout en eventueel een paar druppels etherische olie, als alternatief voor geurende bomen, verwijdert nare luchtjes uit rook, voer en huisdieren.

Dit heb je nodig voor je zelfgemaakte kamerspray:

 • 300 ml water
 • 100 ml alcohol (minstens 40%)
 • 20 g natriumbicarbonaat
 • enkele druppels van je favoriete etherische olie

Meng alle ingredienten in een sproeifles, goed schudden tot alles opgelost is. Daarna kun je hem al gebruiken.

47. Natriumbicarbonaat tegen stinkende schoenen

Natriumbicarbonaat is ook buitengewoon nuttig in de strijd tegen stinkende schoenen. Om de geur in schoenen te neutraliseren, strooit u ’s avonds gewoon wat natriumbicarbonaat en schudt u het’ s ochtends weer uit. Sterk geurende schoenen bewerk je met een zelfgemaakt schoenendeo

48. Ontgeuren van gesloten kasten

Slechte geuren kunnen zich bijzonder goed verzamelen in de koelkast of schoenenkast. Om geurtjes uit gesloten ruimtes te verdrijven, plaatst u een open bak met daarin 50-100 gram natriumbicarbonaat. Natriumbicarbonaat absorbeert effectief geuren uit de lucht. Om onaangename geuren uit de vuilnisbak te voorkomen, strooit u wat natriumbicarbonaat op de bodem van de vuilnisbak. De stank uit de kattenbak wordt ook geneutraliseerd als je natriumbicarbonaat over de sterk ruikende plekken strooit.

49. Natriumbicarbonaat als verdelger

Mieren zijn nuttig en de moeite waard om dieren te beschermen, maar niemand zou ze graag in huis of appartement willen hebben. Je kunt mieren verdrijven door natriumbicarbonaat en poedersuiker te mengen en het poeder over de aangetaste plekken te strooien. Het mengsel van zuiveringszout en poedersuiker helpt ook tegen kakkerlakken, ook wel kakkerlakken genoemd, en is dus nuttig als verdelger.

50. Etiketten van flessen en glazen verwijderen

Dankzij natriumbicarbonaat kunnen glazen en flessen worden hergebruikt zonder sporen van de oorspronkelijke inhoud achter te laten. Een mengsel van natriumbicarbonaat en plantaardige olie helpt, samen met andere effectieve methoden, om etiketten los te maken.

51. Schoon wasgoed dankzij natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat helpt bij het wassen door het wasgoed zacht te maken, geurtjes op te nemen en het water te verzachten. Het is ook nuttig tegen grijze waas en vlekjes. Het is raadzaam om vooraf het effect op gevoelig textiel te testen.

52. Ontvlekker

Maak een effectieve vlekverwijderaar voor bijna alle vervuilingen in textiel. Om dit te doen, worden drie delen natriumbicarbonaat gemengd met een deel water om een ​​pasta te maken. Het verwijdert bijvoorbeeld vlekken van bloed, zweet, schimmel, wijn, inkt, viltstiften en kleurpotloden, koffie en vette dingen en helpt ook tegen hardnekkig vervuilde en vergeelde hemdkragen. Wrijf de pasta met je vingers of een borstel op de vlek en laat het een uur intrekken. Was daarna normaal. Bij zeer gevoelig textiel is het raadzaam om de materiaalcompatibiliteit vooraf op een verdekte plaats te testen. Voor zware vervuiling is deze zelfgemaakte ontvlekker een aanrader.

53. Eenvoudige, natuurlijke wasverzachter

Aangezien natriumbicarbonaat het water verzacht, is het een zeer goed alternatief voor conventionele wasverzachters. Afhankelijk van de hardheid van het water is het raadzaam om gewoon wat natriumbicarbonaat in het wasmiddelbakje te doen of om het aandeel natriumbicarbonaat in het zelfgemaakte wasmiddel te vergroten. Als het water bijzonder hard is, los dan twee theelepels natriumbicarbonaat op in 100 milliliter water en giet de oplossing in het wasverzachtervakje. Als alternatief kan vijf procent witte tafelazijn ook worden gebruikt als vervanging van wasverzachter.

54. Zoutdeeg met natriumbicarbonaat

Deeg om te kneden is ook beter, fijner en bijna porselein als het wordt bereid met natriumbicarbonaat en maiszetmeel in plaats van zout en bloem. Het zoutdeegalternatief met natriumbicarbonaat moet worden gekookt en kost daarom iets meer tijd om te bereiden, maar het resultaat beloont de moeite. Dit heb je nodig:

 • 1 kopje natriumbicarbonaat
 • 1/2 kopje maiszetmeel
 • 1/2 kopje water

Zo maak je het deeg:

 1. Doe natriumbicarbonaat, maiszetmeel en water in een pan en verwarm onder voortdurend roeren. Zodra de vloeistof kookt, vormt het een stevig, enigszins rubberachtig deeg.
 2. Haal het deeg van het vuur zodat het niet bruin wordt en laat het afkoelen tot het mengsel aangenaam kneedbaar is en niet te heet in de handen.
 3. Als je deeg in verschillende kleuren wilt, verdeel het deeg dan in verschillende stukken en werk in voedselkleuren door te kneden.